Calendar
August - Septembrie 2005
25 - 26 august
Conferinta Managementul Resurselor Umane in Invatamantul Superior, OECD, Paris
1 - 3 septembrie
Conferinta - "Bi-and multilingual universities - challenges and future prospects" Universitatea din Helsinki, Finlanda
Unul din scopurile principale ale conferintei este discutarea aspectelor de ordin strategic si pragmatic legate de dezvoltarea invatamantului multilingv la nivel universitar.
8 - 10 septembrie
Seminar international "Institutional, National and International Responses to the Challenges of the Labour Market: Vocational Content in Mass Higher Education" organizat de UNESCO- UNEVOC si UNESCO-CEPES, in colaborare cu Organizatia Internationala a Muncii, Comisia Europeana si European Training Foundation (ETF) Bonn, Germania
14 - 17 septembrie
A 17-a Conferinta Anuala a Asociatiei Europene pentru Educatie Internationala (EAIE) Cracovia, Polonia
22 - 23 septembrie
Forum-ul Consiliului Europei: "Higher Education Governance: between democratic culture, academic aspirations and market forces" Council of Europe Headquarters, Strasbourg, Franta
Manifestarea este organizata de Consiliul Europei si este dedicata prezentarii si dezbaterii rezultatelor obtinute pe parcursul a 2 ani in cadrul proiectului propriu Higher Education Governance.
Sumar
Pe scurt
Mini-editorial
Statutul european al cercetatorului
Asigurarea calitatii invatamantului
Inventarul procesului Bologna
Asigurarea calitatii in invatamantul superior european
 

In cadrul intalnirii de la Bergen (19 - 20 mai 2005), ministrii europeni ai educatiei au adoptat documentul programatic intitulat "Standarde si Indrumari privind Asigurarea Calitatii in Spatiul Comun European al Invatamantului Superior (Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area), elaborat din initiativa Asociatiei Europene pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ENQA). Cu aceasta ocazie, ENQA a fost cooptata ca membru-consultant al Grupului de Urmarire a Procesului Bologna (BFUG- Bologna Follow-Up Group).

Odata cu adoptarea documentului sus-mentionat, s-a facut si prezentarea modelului de evaluare tip peer review destinat agentiilor nationale de asigurare a calitatii. In acest context, a fost reafirmata sustinerea de principiu a ideii de infiintare a unui registru european al agentiilor de asigurare a calitatii in invatamantul superior, pornind de la efectuarea unor exercitii de evaluare desfasurate la scara nationala. Studierea detaliata a aspectelor practice legate de implementarea acestui registru a fost incredintata unor entitati reprezentative de prestigiu, precum Asociatia Europeana a Universitatilor (EUA), Asociatia Europeana a Institutiilor din Invatamantul Superior (EURASHE) sau Asociatia Europeana a Studentilor (ESIB).

Reflectarea romaneasca a acestor preocupari poate fi identificata in recenta propunere legislativa elaborata de MedC privind asigurarea calitatii in educatie si prezentata de Dl. Ministru Mircea Miclea la Conferinta Nationala a Rectorilor (Alba Iulia, 10 iunie 2005).

[ articolul complet (eng) PDF-file ]

[ Proiectul de lege privind asigurarea caliatatii in educatie (rou) PDF-file ]

 Înapoi
Daca doriti sa nu mai primiti acest buletin informativ va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa buletin@cnfis.ro
Copyright © CNFIS 2005