Calendar
August - Septembrie 2005
25 - 26 august
Conferinta Managementul Resurselor Umane in Invatamantul Superior, OECD, Paris
1 - 3 septembrie
Conferinta - "Bi-and multilingual universities - challenges and future prospects" Universitatea din Helsinki, Finlanda
Unul din scopurile principale ale conferintei este discutarea aspectelor de ordin strategic si pragmatic legate de dezvoltarea invatamantului multilingv la nivel universitar.
8 - 10 septembrie
Seminar international "Institutional, National and International Responses to the Challenges of the Labour Market: Vocational Content in Mass Higher Education" organizat de UNESCO- UNEVOC si UNESCO-CEPES, in colaborare cu Organizatia Internationala a Muncii, Comisia Europeana si European Training Foundation (ETF) Bonn, Germania
14 - 17 septembrie
A 17-a Conferinta Anuala a Asociatiei Europene pentru Educatie Internationala (EAIE) Cracovia, Polonia
22 - 23 septembrie
Forum-ul Consiliului Europei: "Higher Education Governance: between democratic culture, academic aspirations and market forces" Council of Europe Headquarters, Strasbourg, Franta
Manifestarea este organizata de Consiliul Europei si este dedicata prezentarii si dezbaterii rezultatelor obtinute pe parcursul a 2 ani in cadrul proiectului propriu Higher Education Governance.
Sumar
Pe scurt
Mini-editorial
Statutul european al cercetatorului
Asigurarea calitatii invatamantului
Inventarul procesului Bologna
Statutul european al cercetatorului
 

In data de 11 martie a.c. Comisia Europeana a adoptat Carta Europeana a Cercetatorului si Codul de Conduita privind Recrutarea Cercetatorilor. Aceste doua documente reprezinta elemente-cheie ale politicii Uniunii Europene ce vizeaza cresterea atractivitatii profesiei de cercetator, privita ca o componenta esentiala a strategiei de stimulare a dezvoltarii economice si a ratei de angajare a fortei de munca inalt calificate la nivel european.

Prin coroborarea continuturilor celor doua documente se doreste constituirea unei garantii in ceea ce priveste egalitatea drepturilor si obligatiilor fiecarui cercetator, indiferent de locul din UE in care acesta isi desfasoara activitatea. In acest fel vor putea fi contracarate efectele negative ale fragmentarii actuale constatate la nivel local, regional, national si sectorial, in ceea ce priveste carierele din domeniul cercetarii, permitand totodata Europei sa-si valorifice in maniera optima potentialul stiintific.

Carta Europeana a Cercetatorului face referinte explicite la rolurile, responsabilitatile si abilitarile ce revin cercetatorilor, angajatorilor sau organismelor de finantare. Scopul urmarit este acela de a se asigura o relatie optima intre actorii sus-mentionati, care sa contribuie la cresterea performantei de generare, transfer si partajare a cunoasterii, precum si la diversificarea perspectivelor de dezvoltare a carierelor din domeniul cercetarii.

Codul de Conduita privind Recrutarea Cercetatorilor vizeaza imbunatatirea metodelor si procedurilor de angajare a cercetatorilor, recomandand proceduri de selectie mai echitabile si mai transparente precum si diferite mijloace de judecare a meritelor. Conform acestui cod, meritele cercetatorilor nu trebuie judecate numai dupa numarul publicatiilor, ci prin raportare la o intreaga gama de criterii de evaluare, cum ar fi activitatea didactica, cea de coordonare, lucrul in echipa, transferul de cunoastere, activitatea manageriala sau activitatile publice de atragere a atentiei asupra unor subiecte specifice.

[ articolul complet (eng) ]

 Înapoi
Daca doriti sa nu mai primiti acest buletin informativ va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa buletin@cnfis.ro
Copyright © CNFIS 2005