Evenimente internationale incheiate
28-29 februarie 2008The consequences of different cost sharing scenarios in higher education. Final conference of the EU-funded project "Public/private funding of higher education: a social balance".
  

Cel de-al doilea obiectiv strategic al strategiei de la Lisabona il reprezinta facilitarea accesului la sistemele de educatie si formare; unul dintre punctele centrale este acela de participare in invatamantul superior.

Cu toate acestea, bariere sociale si financiare exista. Scopul acestui proiect a fost de a furniza date reale si eficiente si informatii fiabile privind costurile de distributie a invatamant superior. Ponderea cheltuielilor publice si private a fost calculata, reflectand diferentele sociale.

In studiul inceput la sfarsitul lunii mai 2006, au fost explorate studii de caz (in cadrul unui proiect) din toate colturile Europei (Republica Ceha, Anglia, Germania, Olanda, Norvegia si Spania).

Pe baza rezultatelor acestui proiect, o discutie cu privire la impactul potential al acestor abordari de impartire a costurilor pe eficienta /eficacitate, echitate /participare si mobilitati in invatamantul superior vor fi discutate in cadrul acestei Conferinte.

  Centre Monbijou, Berlin
  Organizatori: Ministerul comunitatii franceze din Belgia
 [informatii suplimentare] 
 
8-9 mai 2008EURASHE's 18th General Assembly and Annual Conference
  

EURASHE organizeaza Conferinta anuala si Adunarea generala, in cooperare cu Consiliului Maltez de calificari.

Obiectivul general al proiectului este de a permite experiente academice reciproce atat in Europa si Eurasia cat si in tarile partenere (Kazahstan, Kirghistan si Tadjikistan).

Obiectivul specific al proiectului este de a ridica standardele in HEI scris in tarile partenere, prin punerea in aplicare a standardelor de asigurare a calitatii care au fost elaborate in Europa in cadrul Procesului de la Bologna.

  Malta
  Organizatori: EURASHE
 [informatii suplimentare] 
 
21-23 mai 2008Higher Education: Spaces and Places for Learning, Innovation and Knowledge Transfer", Helsinki, Finland,
  

Tematica conferintei - schimbarile si cum afecteaza acest lucru invatamantul superior in special in spatiile unde se invata – in clasa, birouri, laboratoare de cercetare.

  Universitatea Tehnica din Helsinki Finlanda
  Organizatori: OECD, PEB, IMHE, CEM Facilities Services Research Group, Helsinki University of Technology
 [informatii suplimentare] 
 
23-25 mai 2008Fifth EUREDOCS conference "Modernising European Higher Education: Priorities, Ideas and Challenges", CIPES, Porto, Portugal
  

Unul din obiectivele EUREDOCS este de a organiza conferinte internationale anuale sau bi-anuale pentru elevii de doctorat si a noilor titulari cu grad de doctorat EUREDOCS.

Aceste conferinte au scopul de a:stimulare discutii si reflectii in randul elevilor de doctorat si titulari cu grad de doctorat;incurajare in vederea scrierii si prezentarii lucrarilor la conferinte si intalniri academice;oferirea de experiente practice,ca si comentatori;dezbateri si stimularea schimburilor stiintifice.

  CIPES - Centre for Research on Higher Education Policies, Portugal
  Organizatori: CIPES -Centre for Research on Higher Education Policies, Portugal
Universitatea din Porto, Portugal
Universitatea din Aveiro, Portugal
 [informatii suplimentare] 
 
29-30 mai 2008Fostering student mobility: next steps? Involving stakeholders for an improved mobility inside the EHEA
  

Ministerul comunitatii franceze din Belgia va organiza Conferinta oficiala Bologna pentru mobilitati studenti. Reprezentanti cu putere de decizie din cadrul guvernelor,institutii de invatamant superior si sindicate studentesti vor dezbate despre programele de mobilitati ale studentilor si evolutiile viitoare in Spatiului European al Invatamantului Superior.

  Brussels, Belgia, Salle DuprA?el ??? UniversitA? Libre de Bruxelles
  Organizatori: UniversitA? Libre de Bruxelles
 [informatii suplimentare] 
 
1-3 iunie 2008EUA-CDE Conference, The launch conference of the EUA Council for Doctoral Education
  

Obiectivul acestei conferinte este acela de a informa despre EUA-CDE universitatilor europene, de a explica scopul si obiectivele acestei structuri, de a prezenta programul de lucru pentru urmatorii 2 ani, discutarea avantajelor de aderare la aceasta organizatie precum si cerintele, propunerile si necesitatile acestora.

  Universitatea din Lausanne, Elvetia
  Organizatori: Universitatea din Lausanne, Elvetia
 [informatii suplimentare] 
 
5-6 iunie 2008The Emerging Global University Market, Reykjavik, Iceland
  
  Reykjavik
  Organizatori: Nordic University Association si Nordic Association of University Administrators
 [informatii suplimentare] 
 
15-17 iunie 2008ACA Annual Conference "Beyond 2010 - Priorities and Challenges for Higher Education in the Next Decade",
  

Academic Co-operation Association - ACA organizeaza conferinta anuala ACA 2008. Ce se va intampla cu Invatamantul superior la nivel European dupa anul 2010? Va continua procesul de la Bologna,va ramane strategia de la Lisabona piesa centrala a educatiei,cercetarii si inovatiei UE?

  Archimedes Foundation, Tallinn, Estonia
  Organizatori: Academic Co-operation Association
 [informatii suplimentare] 
 
19-20 iunie 2008Bologna Seminar on Development of a Common Understanding of Learning Outcomes and ECTS
  

Scopul principal al acestui seminar este de a marca pe Relevanta rezultatelor scolare si Credite - de la program la nivel european. In acest cadru, seminarul are scopul de a recomanda:imbunatatirea intelegerii rezultatelor scolare, de catre toate partile interesate, in special,de a da raspunsuri clare la intrebari,cum ar fi - ce sunt si cum LO (Learning Outcomes) se refera la sistemul de credit Credite? Cum sa scrieti LO? Cum percep acest nou concept partile interesate?

Explorarea utilizarii de LO (learning outcomes) si Credite pentru implementarea noilor metode de invatare si de invatare concentrata pe elev, inclusiv noi concepte de evaluare a studentului.

Imbunatatirea intelegerii implicatiile mai ample ale LO in asigurarea calitatii,in recunoasterea calificarilor, in definirea cailor flexibile de invatare,in angajare si in incurajarea mobilitatii.

  Porto, Portugalia
  Organizatori: Portuguese Directorate-General for Higher Education,University of Porto, Portugal, EURASHE-European Association of Institutions of Higher Education, ESU-European Students" Union.
 [informatii suplimentare] 
 
26-27 iunie 20083rd International Conference on e-Learning
  
  Universitatea din Cape Town, South Africa
  Organizatori: Universitatea din Cape Town
 [informatii suplimentare] 
 
10-12 iulie 2008International Conference on Information Communication Technologies in Education (ICICTE) 2008
  

Particpantii ICITE 2008 vor asimila o excelenta imagine de ansamblu a practicilor curente de gandire a aplicatiilor tehnologiei in educatie.Tematica va include alternative de fluxuri de procese, proceduri, tehnici si instrumente pentru crearea de medii de invatare adecvate pentru secolul 21.

  Corfu, Greece
  Organizatori: -
 [informatii suplimentare] 
 
15-18 iulie 2008IAU (The International Association for Universities) 13th General Conference: "Higher Education and Research Addressing Local and Global Needs, Olanda
  

Invatamantul superior si de cercetare adresandu-se nevoilor locale si globale, tema celei de a 13 a Conferinte Generale. Motivele care au dus la crearea Asociatiei cu 60 de ani in urma, responsabilitati ale invatamantului superior si ale institutiilor de cercetare.

Abordeaza institutiile de invatamant superior cele mai presante provocari ale umanitatii? In ce masura functioneaza institutiile de invatamant superior astfel incat sa contribuie la promovarea justitiei sociale, de pace si de capital?

  Universitatea din Utrecht, Olanda
  Organizatori: The International Association for Universities (IAU)
 [informatii suplimentare] 
 
17 iulie 2008CHEPS seminar Universities and their role in the knowledge transfer in Europe and the US
  

CHEPS organizeaza seminarul: Universitatile si rolul lor in transferul de cunostinte in Europa si SUA. Prof. Roger Geiger, Prof. Frans van Vught si Dr. Marianne van der Steen vor impartasi punctele lor de vedere cu privire la transferul de cunostinte in SUA si in Europa dintr-o perspectiva comparativa.

  Universiteit Twente, Enschede, The Netherlands
  Organizatori: Center for Higher Education Policy Studies
 [informatii suplimentare] 
 
17-19 iulie 2008Paris International Conference on Education, Economy & Society, Paris, France
  

Aceasta conferinta se intentioneaza a fi un forum, un prilej de dezbateri si loc de retele pentru mediul academic, domeniul de cercetare, specialisti, administratori,lideri in domeniul educational, reprezentanti din industrie interesati in educatie.

  Novotel Paris Tour Eiffel, 17-19 July 2008
  Organizatori: Analytrics
 [informatii suplimentare] 
 
8-10 septembrie 20082008 General Conference, Outcomes of higher education: quality, relevance and impact
  

Evenimentul va avea loc intre 8-10 septembrie 2008 avand ca tema: Actualitatea, calitatea, relevanta si impactul in invatamantul superior. (sediul OCDE la Paris). In 2008 Conferinta se va focaliza pe calitatea, relevanta si impactul rezultatelor in invatamantul superior.

O atentie deosebita va fi acordata noii abordari de evaluare si de apreciere in invatamantul superior din punct de vedere al rezultatelor sale,in invatamant sau forta de munca. Aceste evaluari sunt vazute de mai multe institutii de invatamant superior si de guvernele nationale pentru imbunatatirea responsabilitatii,de predare de calitate si ocupare a fortei de munca.

OCDE exploreaza posibilitati de evaluare a rezultatelor scolare din invatamantul superior, dintr-o perspectiva comparativa internationala. Aceasta va oferi pentru prima data informatii comparative la nivel international, despre performanta sistemelor din invatamantul superior.

  Centrul de Conferinte OECD, Paris Franta
  Organizatori: Centrul de Conferinte OECD
 [informatii suplimentare] 
 
11-13 septembrie 200821st CHER Conference: "Excellence and Diversity in Higher Education Meanings, Goals and Instruments"
  

Tema generala a conferintei o reprezinta excelenta si diversitatea in invatamantul superior.

  University of Pavia
  Organizatori: Centre for Study and Research on Higher Education Systems of the University (CIRSIS)
 [informatii suplimentare] 
 
24-27 septembrie 20084th International Conference of The National Center for Developmental Education on Research in Access and Developmental Education
San Juan, Puerto Rico.
  

Informare asupra ultimelor cercetari in domeniul educatiei de dezvoltare si asistenta pentru invatare – National Center for Developmental Education.

  San Juan, Puerto Rico
  Organizatori: The National Center for Developmental Education on Research in Access and Developmental Education
San Juan, Puerto Rico
 [informatii suplimentare] 
 
25-27 septembrie 2008International Conference on the Enhancement and Dissemination of Information, Research and Knowledge on Higher Education,
  

Ultima decada a adus un plus de transformari in invatamantul superior.In consecinta, schimbarile au adus un nou set de probleme care necesita o analiza regulata,bazate pe folosirea unor metode de cercetare si abordare.Rezultatele unor astfel de cercetari de sunt prezentate in primul rand in reviste academice si documente politice.Cresterea invatamantului superior a dus la o mult mai mare cerere,usor accesibila si reala de informatii.

Furnizorii de astfel de informatii au multiplicat si diversificat – de la media traditionala la e-media si internet.Aspectele mai sus mentionate sunt motivele cheie pentru care este organizata aceasta conferinta. De asemenea,incearca sa reinvie o retea intre redactori si editori de reviste de invatamant superior de cercetare.

De ce Cluj? Pentru ca Universitatea Babes-Bolyai (www.ubbcluj.ro) este constienta de faptul ca o buna informare a universitatilor necesita o buna baza. Astfel, acesta a lansat propriul jurnal 2004 privind managementul invatamantului superior si Centrul pentru Dezvoltare Universitara (www.cdu.ubbcluj.ro) care incearca sa deschida o platforma de discutii pe teme de cercetare si politica de dezvoltare privind invatamantul superior. Doua organizatii internationale - Consiliul Europei si UNESCO-CEPES ambele dovedesc sprijin record al politicii de cercetare si analiza privind invatamantul superior.

Din nou, de ce Cluj? Pentru ca este laloc de frunte cu institutiile de invatamant superior in regiune, in incercarea de a raspunde la provocarile si oportunitatile competitive.

  Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania
  Organizatori: Centrul European UNESCO pentru Invatamantul Superior (UNESCO-CEPES), Consiliul Europei
 [informatii suplimentare] 
 
13-17 octombrie 2008Intensive professional course for Quality Management in Higher Education in Enschede, University of Twente.
  

Principalul obiectiv al acestui curs este de a oferi participantilor o cunoastere aprofundata si o intelegere a teoriilor si practicilor de management al calitatii in invatamantul superior.

Cursul a fost elaborat de Centrul pentru Studii de Politica invatamantul superior (CHEPS) pentru a oferi participantilor posibilitatea de gestionare a nevoilor si de a consolida abilitatile lor de management in domeniul de asigurare a calitatii. Diferite subiecte vor fi discutate inclusiv principiile si modelele de asigurare a calitatii. Participantii vor invata cum sa puna in practica teoria in cadrul propriilor institutii.

  University of Twente, Holland
  Organizatori: University of Twente, Holland
 [informatii suplimentare] 
 
23-25 octombrie 2008EUA Autumn Conference 2008 Inclusive and responsive universities - ensuring Europe"s competitiveness in the knowledge society
  
  Universitatea Erasmus din Rotterdam, Olanda
  Organizatori: EUA
 [informatii suplimentare] 
 
20-22 noiembrie 2008European Quality Assurance Forum
  

Cel de-al 3-lea Forum European de Asigurare a Calitatii,va explora tendintele europene si internationale in domeniul asigurarii calitatii.Va examina implicatiile pentru evolutiile diferite de asigurare a calitatii in invatamantul superior european si international si de a analiza, in special, daca aceste evolutii duce la cresterea nivelului de calitate in invatamantul superior.

Dupa succesul primelor doua Forumuri (respectiv,la Universitatea Tehnica din München si cu Universitatea La Sapienza),cel de-al treilea forum,co-organizat de ENQA, ESU, UCE si EURASHE si sustinute de catre Programul de invatare pe toata durata vietii Comisia Europeana, este gazduit de catre Corvinus University (Budapesta, Ungaria) la 20 - 22 noiembrie 2008.

  Universitatea Corvinus din Budapesta, Ungaria.
  Organizatori: Universitatea CorviAssociation for Quality Assurance in Higher Education ??? ENQA, ESU, European University Association - EUA, EURASHEnus din Budapesta, Ungaria.
 [informatii suplimentare] 
 
13-16 octombrie 2009Australian International Education Conference 2009: Global Higher education: Current Trends, Future Perspectives
  

Tema pentru AIEC 23 este: "Treceri si transformari, inclusiv luarea in considerare a schimbarilor majore pe care le vedem in ordinea economica mondiala, precum si modalitatile in care aceasta se reflecta asupra educatiei internationale". AIEC 2009 se va concentra asupra impactului probabil al acestor modificari, in toate sectoarele educatiei internationale, inclusiv a posibilitatilor pe care le prezinta si transformarile necesare pentru a reusi in noul mediu. Unele din caracteristicile cheie ale programului 2009 includ Forumul International de Cercetare si Educatie, ce va presupune implicarea unor experti internationali si australiani lideri in domeniu, la evolutiile-cheie si oportunitatile care apar in doua tari sursa-cheie pentru studentii internationali, India si China.

  Sydney, Australia
  Organizatori: IDP
 [informatii suplimentare] 
 
21-24 octombrie 20092009 Global Forum on Cross-Border Higher Education
  

Organizat de Observatorul si Universitatea din Nottingham, Malaezia, Forumul promite sa fie un loc unde, colegii de la nivel mondial, vor discuta idei, strategii si cele mai bune practici in internationalismul invatamantului superior.

  Kuala Lumpur, Malaysia
  Organizatori: OBHE
 [informatii suplimentare] 
 
3-5 noiembrie 200923rd Annual Conference: Evaluation of Open and Distance Learning Systems
  

A 23-a Conferinta anuala AAOU va oferi o platforma larga si rationala pentru educatori si pentru personalul din toate sectoarele sociale in care sunt angajati si interesati de invatamantul la distanta. Pentru mai mult de 20 de ani de la infiintarea AAOU, Asia si educatia deschisa internationala a adus noi realizari pentru invatarea continua, progresul economic, globalizare si tehnologia educationala, si, deasemenea, se confrunta cu noi oportunitati si provocari.

  Payame Noor University, Tehran, Iran
  Organizatori: AAOU
 [informatii suplimentare] 
 
8-10 octombrie 2009EUA Autumn Conference 2009: Internationalisation beyond Europe's frontiers: enhancing attractiveness through global Partnership and Cooperation
  

Conceptul si scopul "internationalizarii" al invatamantului superior a evoluat intr-un ritm rapid in ultimul deceniu. A devenit relevant pentru institutiile de toate rangurile, si este discutat cu privire la toate aspectele legate de misiunile institutionale. Conferinta de toamna din Giessen, Germania, este prima conferinta European University Association's (EUA) dedicata internationalizarii invatamantului superior european.

  Justus-Liebig-University Giessen, Germany
  Organizatori: Germany
 [informatii suplimentare] 
 
5 decembrie 2009Seminar: The legal impact of the Bologna implementation
  

SCopul Forumul Executiv "Bologna implementation - Impactul legal" este de a discuta despre cadrul legal pentru procesul de la Bologna si a Conventiei de la Lisabona, reformele necesare in legi de invatamant superior si a politicilor, si cat de mult reformele actuale raspund acestor nevoi. Acest seminar intensiv de o zi va fi structurat in prezentari scurte, urmate de dezbateri.

  Vienna, Austria
  Organizatori: Vienna, Austria
 [informatii suplimentare] 
 
22-24 octombrie 2009ELM 2009: 2nd Conference on the Labour Market for Academic Graduates
  
  Maastricht, The Netherlands
  Organizatori: Maastricht University, The Netherlands
 [informatii suplimentare] 
 
4-6 noiembrie 2009 IAU 2009 International Conference The Role of Higher Education in Fostering the Culture of Dialogue and Understanding
  

Asociatia Internationala a Universitatilor si la Universitatea Notre Dame - Louaize sunt organizeaza Conferinta Internationala IAU 2009 privind rolul Invatamantului Superior in promovarea Culturii dialogului si a Intelegerii. Acesta va avea loc si va fi gazduit de Universitatea Notre Dame - Louaize in Liban, 4-6 noiembrie, 2009.

Ce provocari, sau chiar riscuri, vor confrunta universitatile atunci cand ei au ales sa promoveze cultura dialogului si a intelegerii la nivel local si la nivel global?

  Notre Dame University-Louaize, Beirut, Lebanon
  Organizatori: Notre Dame University-Louaize, Beirut, Lebanon
 [informatii suplimentare] 
 
12-13 decembrie 2009 Rethinking the university after Bologna: New concepts and practices beyond tradition and the market
  

Spatiul European pentru invatamant Superior si Cercetare rezultat din procesul de la Bologna (educatie), precum si din strategia de la Lisabona (de cercetare) repozitioneaza universitatile . in acest domeniu nou European, combinat cu procedeele de (de consum sau de piata) responsabilitate, managementul performantei, productia de finantare si excelenta retorica , universitatilor si personalului acestora li se cere (si puternic "sfatuit"), sa devina antreprenoriale. Acum, ca procesul de la Bologna si Strategia de la Lisabona sunt aproape finalizate (2010), este timpul pentru o privire mai atenta la aceste evolutii si mai ales implicatiile lor pentru public, invatamant universitar si cercetarea universitara.

  University Antwerp
  Organizatori: University Antwerp
 [informatii suplimentare] 
 
16-18 noiembrie 2009International Conference of Education, Research and Innovation
  
  Madrid, Spain
  Organizatori: International Association of Technology, Education and Development
 [informatii suplimentare] 
 
25-26 iunie 2010IAU Annual Conference: Ethics and Values in Higher Education in the Era of Globalization: What Role for the Disciplines?
  
   Mykolas Romeris University, Vilnius, Lithuania
  Organizatori: IAU
 [informatii suplimentare] 
 
11-12 martie 2010Bologna Ministerial Conference
  

Intalnirea va avea loc in ambele tari, Viena (Austria) si Budapesta (Ungaria) si va fi organizat de catre guvernele austriac si ungar in cooperare cu EUA, Uniunea Europeana a Studentilor (ESU), si Asociatia Europeana a Institutiilor in invatamantul Superior (EURASHE ).

Aceasta decizie a fost luata, la recenta reuniune de la Bologna Follow-Up Group (BFUG) - organismul oficial de coordonare pentru procesul de la Bologna, format din reprezentantii guvernelor din statele membre, de la Bologna si organizatiile interesate, inclusiv EUA - ce a avut loc la Brdo, in Slovenia la 13-14 martie 2008. Scopul principal al reuniunii BFUG, a fost pregatirea urmatoarei conferinte bienale ministeriale la Bologna, care va avea loc la Leuven / Louvain-la-Neuve, Belgia, in aprilie 2009, precum si viitorul acestei cooperari dupa anul 2010.

  Budapest, hungary & Vienna, Austria
  Organizatori:
 [informatii suplimentare] 
 
20-24 octombrie 2010World Universities' Congress: What should be the new aims and responsibilities of universities within the framework of global issues
  
  Cannakkale, Turkey
  Organizatori: ?anakkale Onsekiz Mart University
 [informatii suplimentare]