Prima pagina >Procesul Bologna > Repere temporale > Bologna
Procesul Bologna
DECLARATIA DE LA BOLOGNA

In data de 19 iunie 1999, un numar de 29 de ministri europeni au semnat Declaratia de la Bologna ( eng), document care se sprijina pe principiile generale enuntate prin Declaratia de la Sorbona.
Declaratia de la Bologna stabileste un set de obiective de prim rang menite sa conduca la realizarea unui spatiu european al invatamantului superior si la promovarea sistemului european de invatamant superior la nivel mondial:

  1. adoptarea unui sistem de diplome "usor de citit si comparabil";
  2. adoptarea unui sistem de invatamant cu doua cicluri principale (studii universitare de licenta si post-licenta: master si/sau doctorat);
  3. stabilirea unui sistem de credite (de exemplu, sistemul ECTS) ca mijloc potrivit pentru extinderea mobilitatii studentilor;
  4. promovarea mobilitatii studentilor, profesorilor, cercetatorilor si personalului administrativ prin "depasirea obstacolelor" ce impiedica libera circulatie;
  5. promovarea cooperarii europene in asigurarea calitatii;
  6. promovarea dimensiunilor europene necesare pentru invatamantul superior (dezvoltarea curriculara, cooperare inter-institutionala, programe de mobilitati, programe integrate de studiu, pregatire si cercetare).

Ministrii prezenti au afirmat hotararea de a gasi si urma cai care sa deschida cooperarea interguvernamentala, implicarea organizatiilor non-guvernamentale avand competenta in zona invatamantului superior, si, nu in ultimul rand, un raspuns "prompt si pozitiv"din partea universitatilor.
Importanta obiectivelor stabilite prin aceasta declaratie a determinat ministrii prezenti sa stabileasca o noua intalnire, peste doi ani, pentru o "evaluare a progreselor realizate si pentru stabilirea noilor pasi de urmat".