Prima pagina >Procesul Bologna > Repere temporale > Berlin
Procesul Bologna
COMUNICATUL DE LA BERLIN

In data de 19 septembrie 2003, un numar de 33 de ministri responsabili cu invatamantul superior s-au intalnit la Berlin in cadrul unei conferinte avand ca obiectiv general "accelerarea realizarii Spatiului european al invatamantului superior".
Ministrii participanti au formulat urmatoarele "consideratii, principii si prioritati":

  • "importanta dimensiunii sociale Procesului Bologna": cresterea competitivitatii trebuie sa tina cont de dimensiunea sociala a Ariei europene a invatamantului superior, exprimata prin cresterea coeziunii sociale si reducerea inegalitatilor de ordin social si sexuale atat la nivel national, cat si la nivel european;
  • invatamantul superior este o un bun public si o responsabilitate publica;
  • valorile academice ar trebui sa prevaleze in raporturile de cooperare si schimb la nivel academic international.

Participantii au stabilit actiuni in continuarea celor 9 obiective generale stabilite prin conferintele anterioare (Bologna si Praga), promovand o actiune suplimentara:

  1. dezvoltarea unei legaturi mai stranse intre Spatiul european al invatamantului superior (EHEA) si Aria europeana a cercetarii (ERA) - "doi stalpi ai societatii bazate pe cunoastere".
O consecinta directa a acestei actiuni o constituie includerea nivelului doctoral ca un al treilea ciclu in cadrul Procesului Bologna.