Prima pagina > Rol

MISIUNE, ROL, ATRIBUTII
(Extras din "Regulamentul de organizare si functionare al CNFIS")
Consiliul National de Finantare a Invatamantului Superior (CNFIS) este un organism consultativ la nivel national, care īsi desfasoara activitatea īn conformitate cu Legea Invatamantului nr.84/1995, republicata nr.606/1999.

In calitatea sa de organism consultativ la nivel national al Ministerului Educatiei si Cercetarii, CNFIS dezvolta principii si metode de distribuire a fondurilor publice catre universitatile de stat romanesti, promovānd cresterea continua a calitatii īn sistemul de invatamant superior din Romānia si sustinānd principiul egalitatii sanselor de acces īn invatamantul superior.

Rolul Consiliului este de a formula propuneri ministrului educatiei si cercetarii privind:
  • necesitatile de finantare a invatamantului superior, cu luarea īn considerare a obiectivelor strategiei nationale de dezvoltare a īnvatamāntului superior si a planurilor strategice ale universitatilor;
  • distributia anuala a fondurilor bugetare pe institutii de invatamant superior;
  • modul de repartizare si utilizare pentru invatamantul superior a finantarii din surse externe (imprumuturi guvernamentale, programe de asistenta etc.);
  • criteriile si mecanismele generale de acordare a burselor si altor forme de sprijin material pentru studenti, provenite de la bugetul de stat.
CNFIS formuleaza propuneri de initiative legislative menite sa creeze cadrul juridic de actiune a unor noi mecanisme de finantare a īnvatamantului superior din Romania.
CNFIS participa la actiuni pentru verificarea modului de utilizare a creditelor bugetare si a fondurilor din surse externe.

CNFIS este responsabil fata de ministrul educatiei si cercetarii in privinta modului de realizare a misiunii, rolului si atributiilor sale.
In relatiile cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu Ministerul de Finante precum si cu alte organizatii nationale sau internationale, CNFIS este reprezentat de Presedinte sau imputernicitii acestuia, de regula membri ai Biroului executiv.