Prima pagina >Finantare

FINANTAREA INVATAMANTULUI SUPERIOR DIN ROMANIA

Finantarea universitatilor de stat din Romania este structurata pe 2 componente: finantarea de baza si finantarea complementara.
Finantarea de baza
Pentru determinarea nivelului finantarii de baza referinta principala de calcul este indicatorul numit "alocatia unitara neta pe student echivalent, finantat de la buget". Stabilirea numarului de studenti echivalenti pentru un profil depinde de numarul studentilor fizici īn profilul respectiv si de formele de īnvatamānt (zi, seral, etc.) ce se regasesc īn cadrul profilului. Se considera conform Legii Īnvatamāntului, si alti indicatori specifici activitatii de īnvatamānt, īn special cei referitori la calitatea prestatiei īn īnvatamānt.


Finantarea complementara
Principalul indicator pentru dimensionarea fondurilor destinate cheltuielilor sociale pentru studenti este numarul de studenti de la īnvatamāntul de zi din institutiile de īnvatamānt superior de stat. Subventiile pentru cazare si masa se calculeaza īn functie de numarul de studenti de la īnvatamāntul de zi precum si de cheltuielile reale previzionate pe fiecare perioada a anului calendaristic īn care studentii sunt cazati īn camin.