UNIVERSITATEA "STEFAN CEL MARE" SUCEAVA


Geopotentialul turistic natural si antropic al Bucovinei cu oportunitati de implementare in pregatirea manageriala
- material transmis in iunie 2002 - Director de proiect: prof. dr. Vasile EFROS
PROIECT BM - CNFIS 137 / Runda 4
Misiune si obiective strategice
Cercetarea geografica a potentialului turistic si a derivatelor acestuia, a fluxurilor turistice si a managementului turistic din zona Bucovinei.
Utilizarea rezultatelor cercetarii īn dezvoltarea specializarii Geografia Turismului din cadrul facultatii de Istorie si Geografie.

Surse de finantare utilizate in initierea si dezvoltarea programului
Sursele de finantare (23 000$) sunt constituite īn valoare de 70% din fondurile Bancii Mondiale si 30% din partea Guvernului Romāniei.

Perspective de continuare si/sau dezvoltare a programului
Avānd īn vedere geopotentialul turistic deosebit de valoros al Bucovinei, pe de o parte si prezenta īn zona a Universitatii "Stefan cel Mare" care pregateste specialisti atāt īn domeniul economic (Turism si servicii) dar si geografic (Geografia turismului), pe de alta, oportunitatile dezvoltarii īn continuare a centrului/programului este mai mult decāt evidenta.

Rezultate semnificative obtinute in urma finantarii prin Grant CNFIS
Ca urmare a desfasurarii activitatilor de cercetare din cadrul grantului respectiv s-a reusit realizarea unui studiu complex privind geopotentialul turistic natural si antropic si fenomenul turistic din Bucovina. Nu este neglijabil si schimbul de experienta din domeniul respectiv, deosebit de valoros si important realizat īntre colaboratorii proiectului si colegii de la universitati din strainatate, inclusiv din Palma de Mallorca (Spania), Tandil (Argentina), Moscova (Federatia Rusa).

Scopul si utilitatea programului (legatura cu piata muncii)
Īn definitiv, scopul si utilitatea programului, īsi gaseste utilitatea īn relatia directa cu piata muncii. Prin urmare, valoarea turistica a zonei atāt pe plan national cāt si international, mareste considerabil sansa absolventilor pe piata muncii prin crearea unei noi profesiuni, acea de manager a potentialului turistic si a valorificarii lui. Pentru acoperirea unei asemenea profesiuni este nevoie de o cunoastere fundamentala a ceea ce īnseamna potential turistic natural si antropic, a fluxurilor turistice si a managementului turistic. Proiectul propus de noi vine sa suplimenteze posibilitatile valorificarii "industriei ospitalitatii" din Bucovina.Adresa:

Tel: +(40) 230 - 218 763 / int 146
Fax: +(40) 230 - 520 080

Persoana de contact:
Prof. dr. Vasile Efros
E-mail:efros@atlas.usv.ro
URL: www.atlas.usv.ro

Inapoi