Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi


Crearea unui centru de invatamant deschis destinat instruirii/cresterii competentei persoanelor interesate in intretinerea/dezvoltarea unor mici intreprinderi in domeniul mecanic
- material transmis in iunie 2002 Director de proiect: prof. dr ing. Mircea Cozmanca
PROIECT BM - CNFIS 72 / Runda 3
Misiune si obiective strategice

Obiectivul principal urmarit prin program il constituie crearea unei structuri educationale de tip Centru de invatamant deschis cu sediul central la Unversitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi si cu filiale la Universitatile "Dunarea de Jos" din Galati si "Stefan cel Mare" din Suceava.
Aceste centre de invatamant deschis sunt destinate studentilor, cadrelor didactice, absolventilor si altor categorii de persoane interesate in initierea sau perfectionarea cunostintelor referitoare la infiintarea/dezvoltarea unor mici intreprinderi in legatura cu domeniul mecanic.
Obiectivele derivate din obiectivul principal:
  • crearea la cele 3 universitati a unor baze apte sa permita acumularea si consultarea de material documentar, sub forma de carti, softuri etc. referitoare la elementele urmarite prin obiectivul general al programului;
  • asigurarea unor conditii pentru sustinerea unor conferinte/prelegeri, seminarii si studii de caz pe teme aferente intreprinderilor mici;
  • formarea unor colective de cadre didactice capabile, pe de o parte sa raspunda in mod direct diverselor probleme ridicate de initierea/dezvoltarea unor mici intreprinderi in domeniul mecanic, iar pe de alta parte sa elaboreze materiale documentare de sinteza care sa poata fi consultate/achizitionate de catre persoanele interesate.
S-a urmarit si realizat incheierea unor protocoale de colaborare semnate cu patru universitati cu traditie in Europa, din Portugalia, Universitatea Nova din Lisabona, din Spania, Universitatea Valladolid, din Franta, Universitatea Poitiers si din Italia, Universitatea Federico II din Neapole care sa constituie garantia reusitei stagiilor de documentare-instruire a cadrelor didactice implicate in program (formare a formatorilor). Totodata s-a urmarit dezvoltarea bazei materiale, achizitionandu-se diferite echipamente, care vor contribui din plin la bunul mers al Centrului de Educatie Permanenta, baza materiala ce a fost impartita in mod echitabil intre cele 3 universitati partenere.

Surse de finantare utilizate in initierea si dezvoltarea programului

Finantarea centrului de educatie permanenta s-a facut, conform contractului incheiat cu MEC dupa cum urmeaza: 70% din acordul de impumut cu Banca Mondiala si 30% din fondurile Guvernului Romaniei.


Perspective de continuare si/sau dezvoltare a programului

Dupa incheierea programului major, in curs de derulare in urma sondajului desfasurat in randul studentilor din anii IV, V si VI (Master), in scopul evaluarii numarului doritorilor de a primi materiale sau de a participa la cursuri de instruire privind initierea/dezvoltarea unor mici intreprinderiin domeniul mecanic, s-a constatat ca peste 80% din persoanele chestionate si-au exprimat dorinta de a primi informatii privind initierea unor mici afaceri.
In urma sondajului efectuat suntem indreptatiti sa credem ca "Centrul de invatamant deschis destinat instruirii/cresterii competentei persoanelor interesate in initierea/dezvoltarea unor mici intreprinderi in domeniul mecanic" este un proiect viabil, urmand ca dupa incheierea grantului, numarul relativ mare de persoane interesate in initierea unei mici aaceri, sa asigure continuarea si dezvoltrea centrului de educatie permanenta.
Pe baza experientei proprii si a surselor de informare din tara, Camerele de Comert si Industrie, Asociati Ingineresti, patronate, s-a constatat ca exista o cerere mare de informare si pregatire a celor care deja sunt angrenati in activitati economice in domeniul mecanic, ceea ce constituie un argument solid pentru finalizarea si dezvoltarea programului


Adresa:
B-dul D. Mangeron nr. 59, 6600 Iasi
Tel: + (40) 0232 278 683/2143
0232 278 683/2305

Persoana de contact:
Prof. dr ing. Mircea Cozmanca
Ing. Cezar Herta
E-mail: cherta@tcm.tuiasi.ro


Inapoi