Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Departamentul pentru Educatie Continua si Invatamant la Distanta (D.E.C.I.D.)


Centrul de pregatire continua in domeniul protectiei mediului
- material transmis in iunie 2002 - Director de proiect: Prof. dr. ing. Liviu Morar
PROIECT BM - CNFIS 30 / Runda 3
Misiune si obiective strategice
    Formarea de specialisti in domeniul controlului poluarii si asigurarii calitatii mediului industrial, agricol, urban si in spatii interioare. Acest centru functioneaza in cadrul departamentului pentru Educatie Continua si Invatamant la Distanta - D.E.C.I.D.
Surse de finantare utilizate in initierea si dezvoltarea programului

Sunt preponderent rezultate din programul de finantare de Banca Mondiala la care se adauga si alte surse, in special pentru procurarea de echipament.


Rezultate semnificative

Crearea cadrului de desfasurare a invatamantului postuniversitar in domeniul controlului poluarii, redactarea si multiplicarea unui numar de 8 publicatii - suport de curs, cate 2 pentru fiecare modul din cele 4. Amenajarea unor laboratoare specializate in controlul poluarii si asigurarii calitatii mediului industrial, agricol, urban si in spatii interioare.


Scopul si utilitatea programului

In cadrul centrului activitatea de invatamant de pregatire continua in domeniul protectiei mediului acopera urmatoarele domenii:
  • monitorizarea/ameliorarea ecologitatii mediilor industriale: coordonator de curs prof. dr. ing. Tiberiu Rusu (se dezvolta urmatoarele componente: surse de poluare din zonele industriale, monitorizarea emisiilor poluante, gestionarea deseurilor industriale);
  • controlul poluarii in agricultura - coordonator de curs prof. dr. ing. Victor Ros (se dezvolta urmatoarele componente: controlul poluarii solului, controlul poluarii apei din agricultura, gestionarea deseurilor in agricultura);
  • evaluarea poluarii in transporturi - coordonator de curs prof. dr. ing. Nicolae Cordos (se dezvolta urmatoarele componente: generarea si emisia poluantilor la autovehicule, tehnici de masurare a emisiilor poluante, mijloace de reducere a poluarii produse de autovehicule).
  • controlul poluarii mediilor interioare - coordonator de proiect prof. dr. ing. Marcel Popa (se dezvolta urmatoarele componente: identificarea si evaluarea principalilor factori poluanti din mediile interioare, masurarea si monitorizarea factorilor de poluare in mediile interioare.


Perspective de continuare si/sau dezvoltare a programului

Dupa incetarea finantarii, avand in vedere si experienta D.E.C.I.D, urmeaza sa se organizeaze in fiecare an activitati didactice cu caracter postuniversitar (autofinantare). In contextul actual pe langa pregatirea unor specialisti in domeniul mentionat, utilitatea programului consta si in ceea ca se urmareste armonizarea legislatiei romanesti cu cea din U.E. avand in vedere si demersurile Guvernului Romaniei pentru integrarea in Comunitatea Europeana.Adresa:

Cluj-Napoca
Tel/fax: 0264-430.461

Persoana de contact:
Prof. dr. ing. Liviu Morar
E-mail:Liviu.Morar@staff.utcluj.ro
URL:

Inapoi